Preisoep
26
post-template-default,single,single-post,postid-26,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-619
 

Preisoep

Preisoep

Lekker. Als op een dag van alles in de soep gelopen is en je thuis komt is het wel fijn om even stoom af te blazen. Kan dat op een betere manier dan bij het maken van een overheerlijke preisoep? Dat dacht ik toch niet nee. Maak gerust een goeie pot, dan kun je wat overhouden en in de koelkast bonjouren. Het spul is namelijk ook nog eens lekker als je het koud eet.

Genoeg geleuter voor nu, aan het werk.

Koop:

  • Gin. Waarom heb je dit nog niet in huis eigenlijk? Beetje overbodig om op het boodschappenlijstje te zetten dus.
  • 2x Prei, als je dit niet gewoon zelf gekweekt hebt omdat je in een klein huis zonder tuin woont.
  • Aardappel. Gekookt natuurlijk, want anders kost het extra moeite. 3 stuks, groot.
  • Komkommer
  • 1 teen knoflook. Als je in een of ander idioot huishouden woont, anders heb je dat gewoon in huis.
  • Water, als je in een onderontwikkeld land woont. Anders haal je dat gewoon uit de kraan.
  • Room. Als je geen koeien in je eigen weiland hebt staan die melk geven en waar je dus ook room van kunt maken. Vers is alles beter maar ik kan me zo voorstellen dat je niet zomaar koeien in je weiland hebt staan als je in de stad woont bijvoorbeeld. Een koe op je balkon is dan ook weer zo wat, helemaal niet handig joh.
  • Andere dingen.
  • Roomboter. 1 eetlepel.
  • Tonic
  • Peter Selie

Snij de prei, chop de knoflook in minuscule stukjes, lazerstraal als de sodemieter wat boter in de pan en zorg dat het niet verbrandt. Niet op te hoog vuur doen dus anders verbrand het wel. Zonnebrand in je eten is niet zo lekker dus kan ik niet aanraden. Schuif de knoflook van je snijplank in de sudderende boter. Geniet van de intense aroma die eraf komt. Wacht tot het bruin is, snij een nieuw teentje knoflook in minuscule stukjes, gooi de bruine weg, laat je pan afkoelen en begin opnieuw want bruine stukjes knoflook zijn niet lekker. Gebeurt me zo af en toe toch nog dus ik dacht: ik licht jullie even in.

Snij ondertussen met een dunschiller over de gehele lengte van de komkommer een mooie plak af. Schenk wat gin in een glas, doe er wat ijs bij, vul aan met tonic en laat de komkommersliert rustig in je glas glijden.

Roer ondertussen even in de prei/knoflookmix, voeg wat water toe en roer nog even. Laat rustig een paar minuten pruttelen en voeg de aardappels toe als je ze al gekookt hebt. Als je ze nog niet gekookt hebt moet je ze een paar minuten eerder toevoegen anders worden ze niet gaar.

Neem nog een slok van je Gin Tonic, kijk naar het excellente uitzicht over de Middellandse zee en zucht je stress er even uit. Als je niet aan de Middellandse zee zit moet je toch maar even een ticket boeken hoor want het is er best aangenaam.

Voeg de room toe, laat een minuut of 2 koken en giet alles over in een blender. Blend het even tot je een goed gladde substantie overhoud. Voeg wat peper en zout toe maar vooral niet teveel. Knip wat Peter Selie boven je soep kapot, dan is het extra lekkert en fris. Snijd een broodje aan gort, zet het op tafel, pak boter, zet ook op tafel, pak kommetjes, doe er soep in en zet ook op tafel. Ga lekker zitten en geniet van je preisoep.

Loop terug naar de keuken, pak je Gin Tonic, want die ben je vergeten. Nerd. Zet op tafel, pak je soep en zet ‘m op het aanrecht want die is nu koud. Pak uit de pan wat hete soep, neem die mee naar de tafel en geniet van al deze versnaperingen bij elkaar.

Nu het mooie: als je je koudgeworden soep even, zeg 24 uur, in de koelkast zet blijft ie prima lekker. Kun je de volgonde dag een kouwe soep eten als je op het strand bent gaan zitten. Of zo bijdehand bent geweest om het recept niet te lezen, dus niet aan de Middellandse zee zit, en op werk je koude preisoep moet opeten. Had je maar beter moeten luisteren.

Doei.

No Comments

Post A Comment