Tikka Masala
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-619
 

Tikka Masala

Tikka Masala

“Wat betekent dat Ver?” Vragen jullie dan.

Nou lieve lezers, ‘tikka’ betekent letterlijk ongetwijfeld iets in het Indisch, of Pakisch, of Bangladeshisch, maar hier slaat het op de stukjes kip, vlees of groenten die in de curry zitten.

‘Masala’  betekent niet dat het massale stukjes kip of vlees of groenten zijn hoor. Masala is een kruidenmix gebaseerd op ui en tomaat. Wat of dat er precies in zit kun je lekker zelf opzoeken, is totaal niet van belang voor het maken van dit recept. Tenzij je het weer niet goed genoeg vind om een zakje Garam Masala te kopen, dat heb ik iets heel handigs voor je: GOOGLE! Dat is zo’n website waar je iets kunt intypen en dan krijg je binnen vaak 0,00233441 seconden heeeeeeeel veel hits over wat je zojuist hebt ingetypt. HANDIG!

Benodigdhedon

  • -3 eetlepels olijfolie
  • -1 grote ui
  • -verse gember, ter grootte van duim, blokje afsnijden
  • -2 tenen knoflook
  • -naar smaak 2 of meer Spaanse pepers (die oorspronkelijk uit midden-Amerika komen)
  • -basterdsuiker, 1 eetlepel
  • -zakje garam masala kruiden, beginnen met 2 eetlepels, daarna toevoegen naar smaak
  • -1 blikje gepelde tomaten, of 3 tomaten zelf snijden en er in. (hele tomaat erin, met zaad dus, Julian.)
  • -verse koriander, die je uiteraard zelf hebt gekweekt thuis volgens Enrique’s methodes, handje vol
  • -yoghurt, achteraf toevoegen, twee eetlepels
  • -basmati rijst en naanbrood
  • -kip of vlees of groenten, voor 4 personen, 600 gr kip

Die masala kruiden kan je vast wel ergens bij een Indiër krijgen in Nederland en anders vraag je heel vriendelijk: “Goh, Ver, die heerlijke garam masala kruiden kun je in NL niet krijgen, kun jij die even kopen voor mij in Barcelona, S.V.P.?”

Hoe Ver te bereiden

Snijd de ui, verhit de olie in de pan en kieper de ui erin. Fruiten. Pepers, gember en knoflook in de pan. Fruiten. Lekker een eetlepeltje basterdsuiker erbij. Dan ‘dry roasten’ zoals dat zo mooi heet in het Engels. 4 eetlepels garam masala kruiden en initieel een beetje tomaten erbij. Weer ‘dry roasten’ zoals dat zo mooi heet in het Engels. Roeren. Rest van de tomaten erbij. Roeren. Blender. Mixen. Uit de blender. Yoghurt erbij als het weer veel te pittig is voor de wat minder bazige tong. Als je vindt dat er niet genoeg masala smaak aan de saus zit, dan doe je er nog een eetlepel kruiden bij. Of twee. Roeren.

Rijst koken en kaas op naanbrood even 1 minuutje in de magnetron. Opeten.

Dus, speciaal voor Mr. Goudstikker, die weer niets begrijpt:

Rijst op bord, kip op rijst, saus op rijst, koriander op saus ter garnering.

Doei. Kijk maar ff.

No Comments

Post A Comment